Terrorism under Coronavirus-tider

Online expertsamtal
Registration is Closed

Time & Location

31 mar 2020, 11:00 – 12:30
Zoom

The Event

Coronavirus-pandemin (COVID-19) har påverkat alla lager i våra samhällen och kommer sannolikt att förändra våra liv under de kommande tiderna. Medan hälsa och ekonomiska effekter av COVID-19 av uppenbara skäl är i centrum för allmänhetens uppmärksamhet, ägnas mindre uppmärksamhet åt påverkan på säkerheten, särskilt effekten på terroristaktörer och deras beteende. Coronaviruset har effekt på allt från yttersta högern till extrema vänstern, från religiösa fundamentalister till apokalyptiska rörelser. Vi har redan sett en ökning i hätsk retorik, konspirationsteorier och desinformation i försök att ytterligare försvaga förtroendet mellan medborgarna och deras regeringar, förvärra sociala uppdelningar och ibland uppmana till våld. Så, vad blir nästa steg?

 

Med nationella resurser och allmänhetens uppmärksamhet till stor del riktade mot ansträngningar att hålla tillbaka COVID-19, är den nuvarande situationen med panik och rädsla benägen att utnyttjas av icke-statliga aktörer som försöker främja sina egna agendor och undergräva systemet ytterligare. På så sätt stärker sådana grupper ofta varandras berättelser och påskyndar handlingarna. Samtidigt kan pandemin fungera som en trigger för våldsamma handlingar, det är därför viktigt att ta itu med sådana frågor i förväg.

 

Mot denna bakgrund bjuder vi in till vårt andra online-rundabordsamtal från vår serie "Coping with Coronavirus", med titeln "Terrorism in the Time of Coronavirus", som kommer att hållas via Zoom tisdagen den 31 mars 2020 från 11:00 till 12:30 (CET).

 

Diskussionen kommer att fokusera på effekterna av Coronavirus på terroristgrupper och deras beteende. Några frågor som experterna kommer att besvara är:

 

• Hur påverkar Coronavirus-pandemin terroristgrupper?

• Hur anpassar sig terroristgrupper till det rådande läget?

• På vilka sätt utnyttjar de krisen?

• Vad kan vi förvänta oss i framtiden?

• Kommer det att finnas en topp i extremismen till följd av denna pandemi?

• Finns det någon långsiktig inverkan av pandemin inom området terrorism?

Talarlista:

Caroline Varin - Professorer utan gränser (Prowibo)

Peter R. Neumann - International Centre for the Study of Radicalization and Political Violence (ICSR), London, Storbritannien

Yan St-Pierre - Modern Security Consulting Group (MOSECON), Berlin, Tyskland

Mitchell Belfer - Euro-Gulf Information Center (EGIC), Rom, Italien

Denna diskussion kommer att modereras av Sofia Barbarani - Frilansjournalist, konflikt och humanitär rapportering i Mellanöstern

Klicka här för Streaming

Registration is Closed

Share

 
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn

Designed by Euro Gulf Information Centre ©2019