LANDPROFILER

Insikter om medlemsländerna i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC)

Ytterligare information och informationsgrafik finns tillgänglig på engelska här

Bahrain.png

BAHRAIN

Bahrain är en östat med gräns till Qatar och den nordöstra kusten av Saudiarabien, vilken den kopplas till genom den 25 km långa motorvägen King Fahd Causeway. Bahrain är den tredje minsta nationen i Asien (efter Maldiverna och Singapore) och är den minsta nationen i Arabvärlden.Efter en serie av fördrag med britterna blev Bahrain ett protektorat av Storbritannien sent in på 1800-talet. De bekräftade deras suveränitet år 1971 och deklarerades ett kungarike år 2002. Östaten leds av Al Khalifa-dynastin som en konstitutionell monarki, och styrs med ett civilrättssystem.Under åren då kolväteexporten förminskats har Bahrain arbetat för att diversifiera deras ekonomi och har framstått som en stark finansiell kraft. Bahrain fungerar som en viktig producent av aluminium inom regionen. Bahrain har också massivt utvecklat deras turismsektor. I mitten av år 2018 anmälde Bahrain att de upptäckt Al Khaleej-oljefältet, vilket innehåller ca. 80 miljarder tunnor skifferolja.Bahrain är del av den Alliansfria rörelsen, Arabförbundet, OIC (Organisation of Islamic Co-operation - Organisationen för Islamiskt samarbete), Gulfstaternas samarbetsråd och Världshandelsorganisationen.

Kuwait_EGIC_Country Profile.jpeg

KUWAIT

Beläget i den Arabiska Halvön gränsar Kuwait med Irak till Norr, Saudiarabien till syd och har en lång kustlinje till Persiska viken till öst.Kuwait blev självständigt i Juni 1961 då det Brittiska protektoratet var över, då invigdes en konstitutionell monarki med ett semi-demokratiskt politiskt system lett av Abdullah Al-Salim Al-Sabah. Samma år skapades Kuwaits konstitution och de första parlamentsvalen ordnades år 1963. I Kuwait gäller allmänt ett civilrättssystem, förutom i fall gällande familjerätt för muslimer bosatta i landet då Sharialag används.År 1938 upptäcktes en kommersiell mängd oljereserver, vilket hjälpte till att finansiera en snabb process av modernisering inom landet. I dagens värld har Kuwait en stark ekonomi gynnat av världens sjätte största oljereserver. Kuwait har den högsta procenten av BNP förknippat till olja bland alla OPEC länder. 92% av exportintäkt och 90% av statsinkomst är beroende av olja.Kuwait är medlem i Arabförbundet, Organisationen av Islamiskt samarbete, Gulfstaternas samarbetsråd samt Världshandelsorganisationen.

Oman.png

OMAN

Sultanatet Oman är beläget på den östra kusten av Arabhalvön i en strategiskt viktig position. Oman gränsar till Förenade Arabemiraten till nordväst, Saudiarabien till väst och Jemen till sydväst. Kusten består av Arabiska havet till sydost och Omanbukten till nordost. Oman har två exklaver, Madha och Musandam, vilka omringas på land av Förenade Arabemiraten och vid kusten av Hormuzsundet och Omanbukten. Oman är det enda landet i Arabvärlden där majoriteten av befolkningen är ibadimuslimer.Oman var en viktig aktör i regionen från sent 1600-tal fram till 1800-talet och kämpade med Portugal och Storbritannien för inflytande inom den Indiska Oceanen. Muscat var bland de viktigaste punkterna för handel inom regionen. Under 1900-talet, då Omans kraft förminskades, blev det delvis ett protektorat av Storbritannien. Oman nådde självständighet år 1971 och har sen dess letts av Al Said-dynastin som ett sultanat och arvrike. Omans nuvarande ledare, Sultan Qaboos bin Said Al Said, har styrt landet sedan år 1970 och är för tillfället den längst (nuvarande) styrande ledaren i Mellanöstern.Sultanatet har en modest mängd olje- och gasreserver och är placerad 25:e i världsrankingen för dessa. P.g.a. detta byggs deras ekonomi också upp av t. ex. turism och export av agrikulturella produkter såsom fisk och dadlar.Oman är medlem i Förenta Nationerna, Arabförbundet, Gulfstaternas samarbetsråd, Alliansfria rörelsen, Organisationen för Islamiskt samarbete samt Världshandelsorganisationen.

Qatar.png

QATAR

Qatar är ett litet land beläget vid en halvö vid den nordöstra kusten av den Arabiska Halvön och har endast statsgräns till ett land: Saudiarabien i syd. Resten av dess land är omringat av Persiska viken. Qatars nordvästra kust befinner sig mindre än 30 km från Bahrains huvudöar.Qatar var ett brittiskt protektorat från tidigt 1900-tal fram till år 1971 då de nådde självständighet. Sedan dess har Qatar letts av härskarfamiljen Al Thani och är en absolut arvmonarki. Dess rättssystem är en blandning av civilrätt och Sharialag.Qatar har världens tredje största naturgasreserver och världens högsta inkomst per capita. År 2001 bildade Qatar tillsammans med Iran och Ryssland GECF, Gas Exporting Countries Forum, motsvarigheten till OPEC, för länder som exporterar naturgas.Qatar är medlem av Arabförbundet, Gulfstaternas samarbetsråd, Muslim World League, Organisationen för Islamiskt Samarbete och Världshandelsorganisationen. Dessutom befinner sig en Amerikansk militärpostering i Qatar, USA:s Al Udeid-flygbas.

Saudi Arabia.png

SAUDI ARABIEN

Kungadömet Saudiarabien är det andra största landet i arabvärlden (efter Algeriet) och sprider sig över största delen av den norra och centrala Arabiska halvön. Saudiarabien gränsar till Kuwait i nordöst, Jordanien och Irak i norr, Qatar, Bahrain och Förenade Arabemiraten i öst, Oman i sydost, Jemen i sydväst och till Röda havet i väst.Saudiarabien bildades år 1930 av Ibn Saud, då Riyadh tillslut erövrades efter diverse erövringar från och med år 1902. Sedan dess has Saudiarabien varit en absolut monarki och arvrike, lett av Saud-familjen enligt Sharialag. Saudiarabiens kung är också beskyddaren av de två heliga moskèerna, eftersom att han leder över de två viktigaste/heligaste platserna för den Islamiska religionen och destinationer för världens muslimers pilgrimfärder, Mecca och Medina.Sedan oljan upptäcktes år 1938 har Saudiarabien blivit världens största oljeproducent och exportör. Saudiarabien har världens andra största oljereserver och världens sjätte största naturgasreserver. För att kunna förminska Saudiarabiens beroende av olja och diversifiera ekonomin, samt utveckla offentliga sektorn (såsom sjukvård, utbildning, infrastruktur och turism) startade Saudiarabiens kronprins, Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al-Saud, “Vision 2030”-programmet.Saudiarabien är en av de stiftande medlemmarna av Arabförbundet, Gulfstaternas samarbetsråd, Muslim World League samt Organisationen för Islamiskt samarbete och OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) - där Saudiarabien spelar en viktig roll. Kungariket är också starkt engagerat i den Internationella Valutafonden och Världsbanken, och blev år 2005 medlem i Världshandelsorganisationen.

UAE.png

FÖRENADE ARABEMIRATEN

Förenade Arabemiraten (UAE) är en federation samt monarki, beläget vid den sydöstra änden av Arabhalvön, och gränsar till Oman i öst och Saudiarabien i syd på land, samt har kust till Qatar i väst och Iran i norr.De kustliga emiraterna, inklusive Oman, blev kända som Fördragsstaterna medan de existerade som protektorat under Storbritannien från 1800-talet. Detta slutade år 1971 då Förenade Arabemiraterna blev en självständig stat. Sex emirater, Abu Dhabi (som nu är huvudstad), Ajman, Dubai, Fujairah, Sharjah och Umm al-Quwain, blev medlemmar av UAE år 1971, medan den sjunde emiraten, Ras al-Khaimah, blev medlem ett år senare. Varje emirat styrs av olika familjer som ett arvrike och monarki. Tillsammans bildar de det högsta rådet vilket bevakas av Abu Dhabis ledare.Förenade Arabemiraten har världens sjunde största oljereserver och världens sjuttonde största naturgasreserver. Dess BNP per capita är bland de högsta i världen och Abu Dhabi står för ungefär två tredjedelar av hela Förenade Arabemiratens ekonomi. UAE’s mest bebodda stad, Dubai, är ett viktigt globalt centrum för handel och turism.Förenade Arabemiraten är medlem i Förenta Nationerna, Arabförbundet, Organisationen av Islamiskt samarbete, OPEC, Alliansfria Rörelsen, Gulfstaternas samarbetsråd och Världshandelsorganisationen.