Search
  • EGIC

Bulletiner 16 - 21 Juni

Konungariket Bahrain

Torsdag, 20 juni - Irans nedskjutning av en amerikansk drönare, i internationellt luftrum ovanför Hormuz sundet, har starkt dömts av Bahrains utrikesministerium. De uttryckte att de anser Irans handling som en feg aggression och oberättigad eskalation från IRGC (Islamic Revolutionary Guards Corps). Ministeriet bekräftar deras fulla stöd till USA och kräver att det internationella samhället ska ta ansvar och döma Irans hänsynslösa beteende med dess återkommande kränkningar av internationella normer och lagar och göra slut på Tehrans försök att undergräva internationell säkerhet och fred. Iran sköt ner US Navy RQ-4A, en övervaknings drönare med en yt-till-luft missil och påstod att den var inne i Irans luftrum.


Torsdag, 20 juni - Bahrain och Polen deltog i politiska konferenser som ordnades i huvudstaden Manama tillsammans av sekreteraren för internationella frågor vid Bahrains utrikesministerium Dr Abdullah bin Ahmed Al-Khalifa, och sekreteraren för internationella frågor vid Polens utrikesministerium Maciej Lang. De tog itu med frågor gällande ökandet av investeringar och handelsutbyte mellan de två länderna samt säkerhet. Dr Abdullah bin Ahmed Al-Khalifa uppmanade att ändra strategin av att erbjuda drivkrafter till länder som hotar internationell fred och säkerhet, och istället anta en “avskräckande politik” baserad på utfrysning, kontroll och bestraffning. Mr Lang uttryckte Polens vilja att stärka och öka samarbete samt koordination med Bahrain, och att Polen uppskattar Konungariket som en viktig allierad i Mellanöstern.


20 juni (BNA): En delegation från Bahrains utrikesministerium deltog i Mellanösterns Strategiska Förbunds (MESA) arbetsgrupp för terrorism bekämpnings möte i Washington, DC. Mötet uppstod som en del av försök att inrätta MESA för att försäkra säkerhet i regionen, och konfrontera Irans skadliga handlingar och dess stödjande av terroristgrupper såsom Hezbollah och Houthi med en strävan att undergräva regional säkerhet och stabilitet. Dr Nasser Al-Balushi, politisk och ekonomisk rådgivare till Bahrains utrikesminister, fungerade som ordförande och betonade behovet att ena ländernas listor av kända terroristgrupper och stärka utbytet av information samt stärka gränssäkerhet för att förbättra samarbetet i kampen mot terrorism och dess finansiering. På sidlinjerna diskuterade Bahrainska tjänstemän med USA:s koordinator av terrorism bekämpning , Nathan A.Sales.

Staten Kuwait

​Onsdag, 18 juni - Kuwaits Emir, Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah anlände Irak som en del av försök att öka bilaterala förhållanden och fortsätta att stödja Iraks återuppbyggnad, samt för att diskutera de senaste regionala och internationella utvecklingarna. Detta var Emirens andra besök till Irak sedan det första besöket år 2012. Under besöket höll Emiren diskussioner med Iraks president, Barham Saleh, statsminister Adel Abdul-Mahdi och representanthusets talman Mohamed Halbousi gällande politiska frågor med gemensamt intresse och möjligheter för att öka bilateralt företagssamarbete.


Sultanatet Oman

Onsdag, 19 juni - Ledaren för det kungliga flygvapnet i Oman (RAFO), flygvalsmarskalken Mattar bin Ali Al-Obaidani, mottog generallöjtnant Carl E. Mundy, ledaren för USA:s marinkårs centralkommando och hans medföljande delegation som besökte Oman mitt i de ökande spänningarna mellan USA och Iran och förra veckans attacker mot två oljetankar i Omanbukten.


Torsdag, 20 juni - Qatars finansminister, Ali Shareef Al-Emadi anlände Oman för ett officiellt besök där han mötte med högre tjänstemän såsom ministern ansvarig för utrikesärenden, Yusuf bin Alawi bin Abdallah och huvudministern för internationella relationer och samarbets affärer samt Sultanens personliga representant, Sayyid Asa’ad bin Tariq Al-Said för att diskutera bilaterala relationer och olika sätt för att gynna dem.


Staten Qatar

Onsdag, 19 juni - Qatars biträdande statsminister och utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani höll diskussioner med Rumäniens statsminister Viorica Dancila och landets utrikesminister Teodor Melescanu. De diskuterade olika sätt att öka de två ländernas förhållanden och samarbete, speciellt gällande investeringar, handel, energi, utbildning samt Qatars projekt för fotbolls VM i 2022. I sitt tal vid presskonferensen, uppmanade Qatars minister det internationella samhället att utreda deras politiska skillnader samt eskaleringen mellan USA och Iran genom konstruktivt samtal.

Kungariket Saudiarabien

Onsdag, 18 juni - En investerings forum av hög nivå, den Saudi-Japanska “Vision 2030 Business Forum” hölls i Tokio. Forumet som ordnades tillsammans med den Saudiarabiska allmänna investerings myndigheten (SAGIA) och Japanska organisationen för extern handel, strävade till att stärka och uppbygga handels förhållanden mellan Saudiarabien och Japan, samt locka Japanska investeringar till Kungariket. Forumet resulterade i flera samförståndsavtal mellan Saudiarabiska och Japanska enheter, speciellt inom industri och tillverkning, finansiering och utbildning. SAGIA meddelade också att de gett tillstånd till japanska bolag att arbeta i Saudiarabien.

Onsdag, 18 juni - Arab parlamentet som samlades i Kairo uttryckte att Houthi gruppen, som är stödd av Iran, är en terroristgrupp i och med deras roll i avsiktliga attacker mot civiler och civil enheter. Arab parlamentet kräver dessutom att även Arabförbundet och Förenta Nationerna ska ta en bestämd ställning och klassificera Houthi gruppen som en terroristgrupp. Arab parlamentets talman Meshaal bin Fahm Al-Sulami sa att Houthi gruppens attacker mot civil områden i grannländerna ska anses som krigsbrott och att gruppen också hotar ministrar i Jemen då de deltar i parlament sessioner.

Saudiarabiens luftförsvars makt hejdade en drönare som skickats från Houthi gruppen i Jemen, som är stödd av Iran, mot Jizan. En dag innan hade Houthi gruppen skickat en projektil som landade nära en avsaltningsanläggning i Al- Shuqaiq området i Kungarikets Jizan provins som dock inte orsakade några offer eller skador.Fredag, 21 juni - Saudiarabiens biträdande försvarsminister, Prins Khalid bin Salman bin Salman bin Abdulaziz Al-Saud möttes med USA:s special representant för Iran, Brian Hook som för tillfället besöker regionen. Under mötet diskuterade de de senaste utvecklingarna i regionen och försöken att motarbeta Irans fientliga aktiviteter som undergräver regional säkerhet och stabilitet. De diskuterade också Irans provision av missiler och droner till Houthi gruppen i Jemen, vilka de använder för att attackera civil områden i Saudiarabien. Prins Khalid försäkrade kungarikets stöd för USA:s “tryck” kampanj mot Iran. Mr Hook kommer fortsätta till Förenade Arabemiraten, Oman, Kuwait och Bahrain för att diskutera Irans regionala aggression och dela med sig ytterligare information från USA gällande aktiva hot från Iran inom regionen.

Förenade Arabemiraten

Måndag, 17 juni- Förenade Arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed Al-Nahyan möttes i Paris med Frankrikes minister för utrikes och Europa ärenden Jean-Yves Le Drian. Under mötet diskuterade de bilaterala förhållanden och sätt för att förstärka samarbete mellan de två länderna, speciellt gällande ekonomi, investeringar, handel och kultur. De fokuserade sig också på den nuvarande situationen i regionen, även de senaste eskaleringarna med Iran och Jemen. Ministerns besök till Frankrike sammanträffade med invigningen av Fontainebleau, som återöppnades efter 12 års restaurering vilket sponsrats av Förenade Arabemiraten.


Onsdag, 18 juni- Den femte Arab-Kinesiska Politiskt Strategiska Dialogen och det 16:e mötet för Arab-Kinesiska Samarbets Forumets högre tjänstemän hölls i Abu Dhabi. I dialogen diskuterades Arab-Kinesiskt samarbete i alla sektorer och samordning mellan dem i olika frågor, inkluderande Palestinska frågan, fredsprocessen i Mellanöstern, Syrien, kampen mot terrorism, säkerhet i Gulf området och situationen i Jemen. Wang Di, Generaldirektör för avdelningen av Väst Asiatiska och Nordafrikanska frågor i Kinas ministerium för utrikesfrågor, berömde i sitt tal det växande Sino-Arab samarbetet och de gemensamma åstadkommanden i och med Belt and Road initiativet, medan han uttryckte Kinas vilja att ytterligare stärka samordning med Arabländerna och höja samarbetet för att bestrida terrorism och extremism.


Onsdag, 18 juni - USA:s flotta visade fragment från limpet minan och en magnet som de hittade i en av de två oljetankarna som attackerades i Omanbukten förra veckan. I sitt tal vid USA:s Naval Forces Central Command (NAVCENT) anläggninget nära Förenade Arabemiratens Fujairah hamn, sa Commander Sean Kido, befälhavaren för Explosive Ordnance Disposal (EOD) mobil enhet elva i NAVCENT, att limpet minan som användes i förra veckans attack mot den Japanska Kokuka Courageous tankfartyget hade en stark likhet med Iranska minor som har offentligt visats i militärparader i Iran. Han sa också att de har samlat bevis, såsom fingeravtryck, för att bygga upp ett brottmål mot gärningsmännen.

8 views0 comments

Recent Posts

See All