Search
  • EGIC

Hashd al-Shaabis dödande av Kakai-medlemmar

Updated: Jul 15, 2020Hashd al-Shaabis dödande av Kakai-medlemmar

Arvingar till en av de mest antika religionerna i Irak


av Maria Rita Corticelli

översatt av Cornelia Björkquist

Orginalversion på engelska


I maj 2020 varnade lokala aktivister och icke-statliga organisationer företrädare för både den irakiska regeringen och den kurdiska regionala regeringen (KRG) att Kakai/Yarsan-samhället som bor i Khanaquin-området ständigt utsattes för dödliga attacker utförda av IS, med logistiskt stöd från Hashd al-Shaabi. Enligt Farhad Al-Kake, chef för Chraw Organization for Documentation, är attacker av detta slag mot Kakai/Yarsan-samhället inte isolerade och har genomförts sedan 2003, men har eskalerat under de senaste månaderna. [i]


Den 10 maj 2020 dödade IS två bönder, Burhan Hatam Muhammed och Nabard Naser Fatehulla. Den 21 maj 2020 publicerade Shafaq-nyheterna en intervju med ledaren för Peshmerga-styrkornas ”Karmsir”-axel, Mahmoud Sankawi, som bekräftades ha ”säkra bevis” om att hundratals tidigare IS-militanter deltog i Irakiska fraktioner och samordnade attacker mot kurdiska bönder i syfte att tömma deras byar i Khanaqin-distriktet i provinsen Diyala. '[Ii] Den 13 juni 2020, mindre än en månad senare, begicks en ny attack (enligt vittnen) av medlemmar av Hashd al-Shaabi som dödade sex medlemmar av Kakais (Safa Abdulla Ali, Shahab Bashir, Khasan Aziz, Tariq Aziz, Eazan Jamal och Hussein Aasim) och skadade ytterligare tre personer (Muaid Khalil, Ali Shahab och Muhammad Shahab).


Enligt vittnesmål inträffade attacken kl 23:00 i ett hus i utkanten av Khanaquin i Diyala-provinsen där ett betydande antal Kakai/Yarsan-medlemmar bor. De boende i Erbil meddelades och anlände till platsen omkring 07:00 på morgonen den 14:e, där de möttes av kistor på marken. Då hade lokalsamhället redan förflyttat kropparna och börjat organisera begravningarna. Den irakiska polisen som ansvarar för säkerheten i området kom till platsen fjorton timmar efter händelserna. [Iii]


Vilka är Kakai?

Kakais/Yarsan är en av de äldsta religiösa grupperna i Mellanöstern. Deras religion är monoteistisk och har sitt ursprung i Zagrosbergen, deras heliga land. Enligt deras tro skapades änglarna inför Adam, därför är deras religion äldre än den första människan skapad av Gud. Änglarna har makten att reinkarnera, inte bara sig själva utan också andra mänskliga och icke-mänskliga varelser. I Kakai/Yarsans version av historien var Moses, Jesus, Mohammed och Platon (tillsammans med andra tänkare som förändrade världen) reinkarnationer av samma själ som ansvarar för att förnya mänsklighetens tro på Gud. De bor för närvarande (främst) i områdena Khanaquin, Erbil, Sulemaniya och Halabja.


Iraks omtvistade territorier: Ett ändlöst krig

Khanaqin är en gammal stad åtta kilometer från den iranska gränsen vid floden Diyala. På grund av sin strategiska position på vägen till Bagdad, tillsammans med Kirkuk och Sinjar, utgör den ett av de mest omtvistade områdena mellan den kurdiska regionala regeringen (KRG) och den centrala irakiska regeringen i Bagdad. Lag 140 i den irakiska konstitutionen från 2005 återupprättade den kurdiska regionen inom vissa territorier, som tvingades "Arabiseras" av Saddam Hussein och Baath-partiet. Lagen stadgade också att en folkomröstning skulle genomföras i de intresserade områdena för att avgöra om deras invånare ville vara en del av Kurdistan eller Irak. Folkomröstningen var tänkt att äga rum under år 2007, men uteblev på grund av det svåra förhållandet mellan Erbil och Bagdad. Resultatet blev att de omtvistade territorierna efter tretton år fortfarande är en stridspunkt som ytterligare förvärras av kriget med ISIS. Enligt samma lag ska kompensation i form av pengar och mark ges till de som frivilligt beslutar att återvända till områdena som ockuperades innan Arabiseringsprocessen. I det specifika fallet med Kakai/Yarsan fick den arabiska Kirwi-klanen, som ockuperade Kakai/Yarsan-land, mark plus tjugo miljoner irakiska dinarer i kompensation för att återlämna marken till de tidigare ägarna, medan muslimska kurder fick mark och tio miljoner för samma syfte. Trots ersättning lämnade de faktiskt aldrig området. Istället stödjer många av dem miliser och har skapat ett säkerhetshot mot Kakai/Yarsan-medlemmar. [Iv]


Områdets etniska komplexitet gör det mycket sårbart för attacker från de olika miliserna. I detta sammanhang är det inte förvånande att Hashd al-Shaabi – den iranstödda milisen som består av medlemmar som tillhör ISIS - har ett intresse av att attackera Kakai/Yarsans byar som har starka band med den iranska sidan av gränsen. Motivationen är såväl religiös som politisk, eftersom Yarsanerna i Iran också är en religiös minoritet som motarbetas av iranska myndigheter. Hashd al-Shaabis mål är att gradvis radera närvaron av alla icke-islamiska grupper och att slutföra Arabiseringsprocessen som inleddes under den tidigare regimen.


Sedan 2016 har Kakai/Yarsan-medlemmar pressats att välja mellan att lämna sina förfäders mark eller bli Shia. Vittnen rapporterar att ledaren för Hashd al-Shaabi i Dayala, Zayed Dalib, dök upp vid begravningen av offren och sa att ”det var deras egna uppmaning” att lämna eller konvertera. Samtidigt erbjöd Ryan al Kildani, en av ledarna för Babylonbrigaderna, [v] skydd mot Hashd al-Shaabis attacker. [Vi]


Behov av erkännande och skydd

Aktiva medlemmar i Kakai/Yarsan-samhället har förespråkat att de ska inkluderas på listan av religiösa minoriteter som officiellt erkänts av den irakiska staten. I ett försök att öka medvetenheten och skyddet har Farhad Al-Kake och Chraw Organization for Documentation samlat tillräckligt med information för att bevisa att 250 medlemmar i samhället under de senaste sex åren har dödats efter att ha förklarats "otroende", och att Kakai/Yarsan sedan 2014 är målet för ett planerat folkmord, följt av tystnad hos de irakiska myndigheterna som ska vara deras skydd.


13 Juli 2020


[i] Interview with Farhad Al-Kake, Director of Chraw Organization for Documentation, Erbil, 20 June 2020.

[ii] https://www.shafaaq.com/ar/تقارير-وتحليلات/مقابلة-سنكاوي-داعش-اخترق-فصائل-عراقية-لضرب-الكورد-وثائق/ [Accessed: 3 July, 2020].

[iii] Interview with Farhad Al-Kake, Director of Chraw Organization for Documentation, Erbil, 20 June 2020.

[iv] Ibid.

[v] The Babylonian Brigades are composed of Christians and were born after 2014. They always claimed to fight against ISIS, however, their connection with Shiite militias including Hashd al-Shaabi has been recorded. The Chaldean Church has publicly distanced itself from these militias and from their leader Ryan al Kildani. ‘Iraq: Chaldean Church repeats complete rejection of so-called 'Christian militias', Independent Catholic News, 25 July, 2019, https://www.indcatholicnews.com/news/37554 [Accessed: 3 July, 2020].

[vi] Interview with Farhad Al-Kake, Director of Chraw Organization for Documentation, Erbil, 20 June 2020.

10 views0 comments

Recent Posts

See All
 
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn

Designed by Euro Gulf Information Centre ©2019