Search
  • EGIC

“Live by the Sword, Die by the Sword” - Det riktade mordet på Qassem Soleimani

av Mitchell Belfer

Den ursprungliga versionen på italienska finns på Formiche här samt den engelska översättningen här.


Som styrt av ironi genomförde USA en riktad insats mot befälhavaren för Irans elitstyrka Al Quds Force - general Qassem Soleimani - mindre än 24 timmar efter Irans högsta ledare, Ayatollah Ruhollah Ali Khameini, uttalat sig om att det inte fanns någonting USA kunde göra för att stoppa Kata'ib Hezbollahs - Teherans viktigaste ombud i Irak - belägring av den amerikanska ambassaden i Bagdad. Det låg inget mysterium bakom dödandet; USA lokaliserade och eliminerade Soleimani med hast, vilket signalerade en stor förändring i USA:s strategiska tänkande gentemot Iran.


Samtidigt som ett stort fokus riktades mot den misslyckade gemensamma och omfattande handlingsplanen (JCPOA, Kärnvapenavtalet),lämnades övervakningen av Teherans paramilitära roll i regionen (och utanför) till stor del orapporterad. Det innebar inte att den minskat, snarare tvärtom. Iran bär ansvar i allt ifrån slagfältet i Jemen till etnisk rensning i norra Syrien, ett decennium av sekterisk krigföring i Irak och ett flertal riktade mord över hela Europa. Soleimani var beryktad och handlade med straffrihet – och med goda skäl.

Under nästan ett decennium var Iran till synes oslagbart. Iran fångade den irakiska staten med sina mobiliseringsenheter (PMU), använde sitt fantomkrig med Daesh – andra grupper (läs: kurder) gjorde det tunga arbetet medan Teheran tog på sig segern - för att samla ett sortiment av strategiska positioner i Syrien. Irans ombud i Jemen och Libanon förde framgångsrikt in dessa länder i Irans revolutionära omloppsbana. Till och med de arabiska Gulfstaterna i Bahrain och Saudiarabien var tvungna att konfrontera Iranstödda terroristceller. Iran attackerade Aramco samt riktade insatser mot internationell sjöfart genom Hormuzsundet och separerade olika aktörers ställning inom transatlantiska förbindelser. Budskapet från Iran var att USA kontrollerades.


Denna misstolkning av maktläget blandade ihop USA:s strategiska tålamod med bristen på kapacitet. Detta ledde till att Iranskaregimens revolutionsgarde(IRGC), både under general Mohammed Ali Jafari och sedan general Hossein Salami, släppte iväg Soleimani för att befästa Irans regionala ställning. Han antog snabbt uppdraget med stor iver, men missförstod både sin egen och sin motståndares makt - och det kostade honom dyrt.

En vecka in i Kata'ib Hezbollahs belägring av den amerikanska ambassaden, tidigt på dagen den 3 januari 2020, åkte Soleimani tillsammans med PMU-befälhavaren Abu Mahdi al-Muhandis till Bagdads flygplats för att utföra militära dödliga aktioner mot Iraks uppror i söder. De passerade i närheten av den amerikanska basen som för att ytterligare visa på amerikansk impotens, vilket fick ödesdigra konsekvenser. Det är osagt om det berodde på det väntade USA-valet, det ökade hotet mot den amerikanska ambassaden och personalen eller om det var ett försenat svar på Irans lättvindiga syn på att använda av våld mot USA och dess regionala allierade, men där fattades beslutet att markera USA:s ställning gentemot Iran.


Redan har ett stort antal fördömanden mot USA kommit fram för att försöka lyfta Washingtons ansvar för mordet på Soleimani, istället för att belysa Irans internationella operationer som kostat tusentals liv. Soleimani dog för att han själv dödade. Hans död sände ett meddelande till Iran och dess ombud: att USA inte bara är utplacerat som foder för iranska vapen, de kan agera aktivt med omfattande konsekvenser. Bland USA:s allierade i Gulfen finns en rädsla för en hämnd av IRGC, Hezbollah, Houthierna (etc.), men hotnivån är inte betydligt högre än tidigare. Iran genomförde redan ballistiska krigshandlingar mot Saudiarabien och Hezbollah hade redan utfört bombattacker i Bahrain. Det enda som har förändrats är att begränsningarna kommer minska eftersom att USA kommer att ta ansvar och slå tillbaka för sina allierade.


***


Det går endast att spekulera om vad som kommer att hända härnäst, men om den islamiska republiken är hälften så försiktig som den utgör sig vara bör Ayatollah hålla tillbaka sitt land för att undvika att möta ytterligare konsekvenser från USA. Med fortsatt civil oro i Iran, bakslag i Libanon och Irak samt amerikansk vedergällning skulle år 2020 kunna innebära slutet för Khomeinis revolutionära ideal, precis som det börjat med dödandet av en massmördare.

4 januari 2020

11 views0 comments

Recent Posts

See All